Widukind fra Corvey og Thietmar fra Merseburg

To kildeskriftforfattere til tidlig tysk middelalder
Widukind fra Corvey og Thietmar fra Merseburg er to krønikeskrivere, hvis værker er væsentlige kilder til Tysklands historie i den tidlige middelalder omkring år 900 til 1000. Nedenfor er en kort tekst om hver af de to historikere. Kilderne er almene værker, og de inkluderes i min middelalderreferencer, fordi deres navne - som kilderne til oplysninger - dukker op i mange tekster.


WIDUKIND

Widukind betyder Skovbarnet. Navnet staves også Wittekind og Wettekind. Han er født omkring år 925 og død omkring 1004, dog er der en kilde, der anfører dødsdatoen til kort efter 973. Widukind blev optaget i klosteret i Corvey i 940, og han begyndte at skrive sin krønike i 967.

Widukind er forfatter til værket Rerum Saxonicarum libri 1-3. Det kaldes også for Rex gestae Saxonicae eller Rerum Gestarum Saxonicarum libri tres. Værket handler især om Henrik I af Tyskland og Otto I. Det omfatter begivenheder op til år 973 eller efter andre kilder til 997.

Hans værk er på en eller anden måde godkendt af Mathilde, der var abbedisse i Quedlinburg og Otto Is datter.

Værket blev i 1910 oversat af J. P. Jacobsen, men om det var fra en tysk eller den latinske udgave, ved jeg ikke. I 1904 var det trykt i den tyske serie Scriptores rerum germanicarum.

BEMÆRK -
Der er andre historiske personer med navnet Widukind. Den hyppigst nævnte er Widukind fra Wildeshausen, der døde omkring 807. Han var en sachsisk fyrste, der bekæmpede Karl den Stores Frankerrige. Han blev slået af Karl i 777, hvorefter han flygtede til Danmark. I 778 samlede han igen en styrke, der kæmpede mod frankerne, og han nåede næsten Fulda, før han blev slået og igen måtte flygte mod Danmark. Endnu en gang, i 782, forsøgte Widukind at slå Karl den Store.

Widukind blev efter flere opstande døbt i 785, og der er ikke vidnesbyrd om hans deltagelse i yderligere sachsiske opstande.

Myten lyder, at han er begravet i Enger ved Herford, men den påståede grav er en 1100-tals kiste.

THIETMAR

Thietmar eller Ditmar blev født i 969 eller 25/7 975 og døde 1/12 i 1018 eller 1019 - kilderne er aldeles ikke enige om sagen. Han var søn af Johann Siegfried, greve af Walbech ved Helmstedt, der ligger lige midt mellem Braunschweig og Magdeburg. Thietmar blev uddannet i Quedlinburg og Magdeburg og blev munk i 991, prior i Walbech Kloster fra 1002, præsteviet i 1004 og biskop i Merseburg fra 1009.

Thietmars krønike behandler begivenheder fra 908 til 1018, og værket bygger på biskoppens egne og slægtens forhold og især i forbindelse med de kongelige eller kejserlige forhold under Otto I, II og III samt Henrik II. Værket er opdelt i otte bøger og kaldes for Chronicon. Thietmar er en af de første til at benytte glosen teutonisk om Tyskland og det tyske.

Merseburgs bispesæde blev grundlagt i 900-tallet, men blev nedlagt igen 981 for permanent at blive genoprettet i 1004, hvor Thietmar altså blev den første biskop.

Værket blev først trykt i 1580 og oversat til tysk i 1606. Foruden de to ovennævnte værker findes der yderligere to fra denne periode. Det ene er Adam af Bremens krønike, Gesta hamburgensis ecclesiae pontificum - velkendt i Danmark - og den anden er Lampert fra Hersfelds Annales.


Jørgen Marcussen

Kildehenvisninger er i litteraturoversigten.
Denne side er oprettet den 30. december 2005.