Baggrundstekst til emnet
84 Charing Cross Road

Oversigt: Ellen Terry - Bernard Shaw Correspondence
 
Person Ellen Terry
Biografiske oplysninger Ellen Terry blev født i Coventry i 1848. Hun var datter af en skuespillerinde og en instruktør og begyndte selv at optræde som otteårig i The Winter's Tale i London. Hendes karriere lå derefter i 69 år helt i teatrets verden.

I 1864 var hun kortvarigt gift med maleren George Frederick Watts, der var tredive år ældre end bruden. I 1868 stopper hun midlertidigt scenearbejdet og slår sig ned i Hertfordshire sammen med arkitekten Edward Godwin, da er hun stadig gift med Watts, og hendes familie vender hende ryggen. Hun fik i 1869 datteren Edith (Edy) og i 1872 fik hun sønnen Edward (Teddy), der senere deltog i teaterarbejdet, da moderen efter 1903 ved siden af skuespillerarbejdet også var gået over i teaterdrift.

Samværet med Godwin bryder sammen og Ellen går igen på scenen i 1874 og får i 1878 endelig skilsmisse fra Watts. Hun gifter sig i samme år med skuespilleren Charles Kelly. Charles dør i 1885 efter nogle år som alkoholiker. I 1886 dør Edward Godwin. I 1904 dør George Frederick Watts.

I 1907 gifter Ellen sig for tredje gang; ægtemanden er den amerikanske skuespiller James Carew, men allerede i 1909 lever de adskilt. Ellen Terry blev efter 1916 langsomt blind, men står alligevel på scenen indtil 1925. Samme år bliver hun Dame of the British Empire, men må sidde i kørestol under overrækkelsen. Hun dør som psykisk syg i 1928. Hendes hjem, Smallhythe Place skænkes til NT i 1939 (Jeg har ikke set det!).

I hendes teaterkarriere var hun strålende og den ledende fortolker i mange år - efter 1878 især beundret for sine Shakespearefortolkninger sammen med og ledet af skuespilleren og teaterlederen Henry Irving. Hun gjorde senere et stort arbejde for at fremme forståelsen for Ibsens skuespil og havde et tæt samarbejde med Bernard Shaw om at udbrede kendskabet til hans stykker.

Det er først i 1895, at Ellens korrespondance med Bernard Shaw indledes. Der har været nogle enkelte breve tidligere, men nu intensiveres korrespondancen, der har klare høvisk-erotiske undertoner. Imange år undgik de to at mødes, selv om de levede tæt ved hinanden i London. Shaw var først reserveret, men de udviklede et meget tæt venskab per korrespondance. Venskabet udviklede sig dog aldrig til noget mere. Mulighederne blev definitivt stoppet, da Bernard Shaw i 1898 gifter sig med en irsk millionøse, Charlotte Payne-Townsend.

I 1902 skriver Shaw en rolle direkte til Ellen Terry, men hun nægter og først i 1906 spiller hun rollen, der var tiltænkt hende. Deres korrespondance bliver udgivet i 1931, tre år efter Ellen Terrys død.
Opdateret: 29.08.2003 Retur til:  Programmet
  Retur til:  Læsegruppeforside