Baggrundstekst til emnet
84 Charing Cross Road

Oversigt: essayisten James Leigh Hunt
 
Person James Leigh Hunt
Particulars Født 1784, døde 1859.
Characteristics Hunts fader, Isaac Hunt (1752-1809) blev født på Barbados og sendt til Philadelphia for at gå i skole. Efter sin juridiske eksamen arbejdede han som sagfører, men under revolutionen talte han loyalisternes sag, så da det blev klart, at USA ville blive dannet, tog han med sin familie til England. Her kunne han ikke få lov at praktisere jura og blev i stedet for prædikant. Han blev ansat hos Hertugen af Chandos, James Henry Leigh, hvilket var årsagen til at Isaac Hunts femte søn blev døbt James Henry Leigh Hunt (1784-1859).

Faderen kom i økonomiske vanskeligheder og endte i gældsfængsel, og lille James' første erindring af et værelse er gældsfængslets celle. Hvorledes det påvirkede familien, har jeg ikke set, men unge James fik sin uddannelse og med gode forbindelsers hjælp en stilling i krigsministeriet. Han havde også litterære interesser og fik venner på parnasset såsom Shelley, William Hazlitt, Byron og Charles Lamb.

Hunt oprettede i 1808 søndagsavisen The Examiner, der var stærkt politisk radikal og støttede politikerne Henry Brougham, Francis Burdett, Robert Owen og Jeremy Bentham. Deres aggressive linje endte i 1812 med fængsel for James og hans otte år ældre broder John Hunt, der hjalp med avisen. John var uddannet bogtrykker. Sagen drejede sig om kritik af kronprinsen, den kommende Georg IV, og de fik en straf på to års fængsel samt en bøde. Straffen afholdt dog ikke James fra at fortsætte udgivelsen af avisen. Avisen blev ledet af James til 1821.

Fængselsopholdet glemte James dog aldrig. Det havde chokeret ham at miste sin dyre frihed, selvom hans ophold ikke var på vand og brød, men i en mere behagelig celle med mulighed for at have sin familie omkring sig.

James Hunt rejste derefter til Italien for at være sammen med vennerne Shelley og Lord Byron, og fra Italien oprettede de avisen The Liberal, der fortsatte den hårde linje, men redaktørerne var nu uden for hjemlandets lovgivning. Avisen overlevede i to år, da var Shelley forinden druknet.

Hunt vendte derefter i 1825 tilbage til England. Hans senere bøger inkluderer Lord Byron and Some of his Contemporaries (1828), Christianism (1832), Poetical Works (1844), Autobiography (1850) og Table Talk (1851).
Opdateret: 28.08.2003 Retur til:  Programmet
  Retur til:  Læsegruppeforside