Søkortregistreringsnummer 1915:1800
Lbnr. 1199,
Kortet er uden nummer

Charte der Kurilischen Inseln - søkort uden udgiver


Kortets baggrund

Kortet har nogle usædvanlige indtrykte ruter, som er de af ekspeditionsskibet DIANA fulgte kurser i ekspeditionerne i 1811 til 1813, og som det fremgår af nedenstående tekst, så vil det være interessant at efterspørge historien bag turens begivenheder.

Vasilii Mikhailovich Golovnin = Golownin levede fra 1776 til 1831 og var uddannet søofficer fra det russiske Søofficersakademi i Sankt Petersborg. Hans uddannelse var afsluttet i 1806, hvorefter han gjorde tjeneste som voluntør i engelske krigsskibe. I 1807 blev han af den russiske flåde beordret på opmålingsekspedition ved Ruslands østkyst mod Stilehavet, nærmere betegnet for at udforske Kamchatka og Kyrillerne.

Under ekspeditionen med den russiske fregat DIANA blev de opbragt og tilbageholdt af den japanske flåde, og en redningsekspedition kom først af sted året efter og nåede først frem i 1813. Efter forhandlinger med japanerne blev Golownin og hans skibskammerater endelig frigivet i oktober 1813.

Hovedmanden bag redningsekspeditionen var den russiske kaptajn P. Rikord, som jeg formoder var skibets fører. Jeg kunne også forestille mig, at Golownin derfor er blevet tilbageholdt af japanerne, mens han var fra borde og måske har været i gang med opmålingsarbejde, idet det ellers ville være naturligt, at DIANA også var blevet tilbageholdt.

Oplysningerne om de to herrer har jeg fundet via oplysninger om en engelsk oversættelse fra 1818 af deres rapport originalt udgivet på russisk.Jørgen Marcussen
Opdateret d. 19.2.2017