Søkortregistreringsnummer 1950:0976
Lbnr. 1186,
Kortet er uden nummer

Pascaart van de Zeekusten Van Galissen Tiisschen Luarca en C. de Coriano -
søkort af Johannes van Keulen


Kortets titel

Titlen står i en ramme-kartouche inde i landskabet Galicien. Til venstre for tekstfeltet står en kvindeskikkelse med skørt besat med stjerner, i højre hånd holder hun et astrolabium og i venstre en tavle, der har påsat figurer fra Dyrekredsen. Kvindefiguren modsat holder i venstre hånd en stav med en slyngende slange, højre hånd har hun hævet med en opadpegende finger.

Selve titlen lyder:

Pascaart
van de
Zeekusten Van
GALISSEN Tiisschen LUARCA
en C. de CORIANO
door voogt Geometra
t' Amsterdam by Iohannes van Keulen
Zeekaartsverkooper Aande Nieuwe Brugh

Carte Marine des Costes de
GALISSE de puis LUARCA
Iusqu'a C. de CORIANO
Par voogt Geometra
a Amsterdam Chez Jean van Ceulen
Vendeur des Cartes Marines Vis a Vis du
Pont Neuf - Mit Privilegi Voor 15 Iaaren
1693


Beskrivelse
Kortet har nord nedad, byer er afsat med bysymbol med spir, mens bjerge er afsat med anden signatur. I bugte og vige er der en del lodskud.

I havet er der med mellemrum sat romertallet IX cirka ti sømil fra kysten. Ved et af tallene står foruden romertallet:

ten IX Uuren t hoogste water.


Ud fra hvilken basishavn tidevandsoplysningen er beregnet står der intet om.

Mileskalaerne nederst tilhøjre læses med kortet vendende opret, altså med nord nedad, men de begynder med nulpunkt til højre og læses mod venstre, skalaen rækker over en halv grad med hhv. 10, 8¾ og 7½ mil.

Navnestoffet er skrevet på flere sprog: hollandsk, spansk, engelsk og latin.


Johannes van Keulen
Van Keulenfirmaets grundlægger var Johannes van Keulen, 1654-1715, og firmaet blev grundlagt ved hans registrering som boghandler i Amsterdam i 1678. Han havde året før købt en ejendom med det passende navn »Den kronede Lods« = »De Gekroonde Lootsman«.

I året 1680 udgav han sit første kort. Det var første del af hans værk Zee Atlas, som i efterfølgende udgaver blev udvidet og fik et totalt omfang af fem bind. Værket blev fremstillet indtil 1734. Ikke alle Johannes van Keulens kort var af eget fabrikat. Johannes købte fx mange trykplader og rettigheder fra Hendrik Doncker, bl.a. ved et salg i 1693. Ved senere udbygning af værket steg antallet af kort fra de oprindelige cirka 40 kort til 185 kort.

Hovedværket blev dog Nieuwe groote ligtende Zee-Fakkel, der udkom fra 1681 til 1684 i samarbejde med Claes Jansz-Vooght og forblev i salgskataloget indtil omkring år 1800. Dette værk havde også fem dele, og det udkom på en del andre sprog end hollandsk.

Gerard van Keulen, født i 1678 overtog sin fader, Johannes van Keulens forretning i 1714. I 1726 overtog Gerards søn, Johannes jr., forretningen. Det var året før Gerard døde. Johannes førte forretningen til sin død i 1770, men firmaet fortsatte indtil 1885.

Yderligere her om familien van Keulen.Jørgen Marcussen
Opdateret d. 25.2.2017