Ordbog             

Fritekst søgning :

Stikord Beskrivelse
barke
(vb): Imprægnere et sejl el. fiskegarn ved at dyppe el. koge det i forsk. kemikalier. Væsken er ofte et udtræk af egebark og soda. » Barke med katekou = egebark.«
tan.
[Röding]
[DaFiskeriFør65, DFT52/90,4, K56,43, ODS, OSA80, SAL, SCH, VerV2, WOL.]
[NorskSjøf.Hist.1981,135] behandler forsøg i dybden.
"Ældre metode: sejlet imprægnere med en blanding af hestefedt, okker (gul eller engelskrødt), blanktjære og vand; det smeltes og koges sammen og påsmøres sejlene i varm tilstand med en blød børste på et kosteskaft. Efter at den ene side var smurt, vendte man sejlene om og smurte den anden side. Sejlene blev liggende i græsset.
Hver morgen i 8-10 dage blev det påsmurte med en børste gnedet længere ind i sejldugen, idet duggen gjorde massen mere fedtet. Efter dette blev sejlene taget i brug. De var i lang tid meget fedtede og smittede af. Dugen var fin og elstisk, og fiskerne sejlede bedre med nysmurte sejl. Farven på sejlene blev gullig eller rødlig efter okkerens farve.
Imprægneringen skete især for at undgå, at sejlene blev jordslåede. Behandlingen gentoges hvert andet-tredje år.

En anden metode er barkningen. Man bruger en katekumasse [= katechu], som leveres i firkantede kasser, ca. 30' lang, 12' høj, ca. 18' bred, udført af dårlig mahognitræ; blandingen indførtes fra udlandet. Om der før blev brugt egebark til barkningen, kan ikke siges med bestemthed, men er sandsynligt.
Katekumassen er som beg og mahognibejdse-brun; den opløses i kogende vand, og sejlene anbringes deri, efter at den er noget afkølet. De bliver liggende til de er gennemsugede tilstrækkeligt. Bagefter kan de bruges, så hurtigt fugtigheden er drevet af.
Sejlene bliver brunlige.
Behandlingen gentages hver sommer eller hvert andet år. Solen brænder bomuldstaverne op, så fiskerne regner ikke behandlingen for så god som påsmøringen med tællen. Barkede sejl kan mugne, hvad påsmurte sejl ikke kan inden for fedtlaget, der beskytter dem."
[H&S journalsag 196/61]

"Katechu, Terra Japonica en garvestofholdig Ekstrakt, der faas af Vedet af den i For- og Bagindien, paa Ceylon og i Sydøstafrika voksende Acacia Catechu. Denne er et højt Træ med dobbelt fjerdelte Blade." Et udtræk af kerneveddet inddampes til det kan størkne ved almindelig temperatur. Indeholder cirka 50 % katechusyre og nogle mineraler. Anvendes til både garvning og imprægnering.
[VMEY 1924, p.442]

barket sejl. tanned sail.
[HAR]  Kilder