Ordbog             

Fritekst søgning :

Stikord Beskrivelse
marstallersuppe
(-n, -r) Varm ret, der var ganske almindelig i sejlskibe fra Marstal. Opskrift fra 1921 iflg. anonym erindring fra en førstegangsudmønstret dreng 1921 og beskrevet af skipperen og drengen selv:
"Når du har fået fyr (på komfuret) med 2 små skovle kul, så tager du gryden dér i grydebænken og fylder den godt halvfuld med vand. Så skal jeg komme lidt senere med noget, du kan fylde i" Det var 3 stænger hel kanel og nogle svedsker i et krus. Det skulle i det kogende vand og koges en halv time. En halv times tid efter kom skipper tilbage med et emaliefad med bolledej til tvebaksboller. "Nu skal jeg vise dig, hvordan du sætter dem på. Du bruger spiseskeen, og se til at de bliver pæne ovale og uden rumper. Så nu prøver du selv... Og når du ser, at alle bollerne er kogt godt op, så tager du gryden af fyret og sætter den på dørken forsigtigt. Så om 10 minutter kommer du hen til mig efter et fad til dem og kommer hen med retten. Så skaffer vi to, mens Holger styrer".

Da jeg kom hen (i kahytten) havde skipperen sat på bordet. Hen over voksdugen havde han lagt et stykke ældet gråt sejldug... og tog en krukke med mørk farin fra et lille skab over sofaen, og med træskeen fra skuffen under bordet tog han to skefulde i suppen samt to skefulde eddike fra en flaske fra skabet. Til slut rørte han forsigtigt op og ned i suppen, og den fik sådan en smuk gylden farve. Så lukkede han farinen og eddiken inde i det lille sofaskab igen. "Værsgo. - Ja det her har du nok aldrig smagt før. Jeg tror, du vil synes om den efterhånden. Den kaldes Marstallersuppe, den er lidt ud efter flæskesuppe, men som du ser, er der jo hverken flæsk eller ål i, men det går endda".

Den suppe fik vi en gang om ugen, og vi blev aldrig træt af den. Sådan var kosten på EMANUEL, sparsom, men aldrig knap og altid velsmagende og veltilberedt... De lærte os godt de gamle skippere og styrmænd, og de havde selv lært det af foregående generationer. Der var en ting, der lå fast: koge- og stegetid for alle kødretter var fra 9 til 12, det slog til overalt, dengang brugte vi ikke lyserødt kød.
Marstal soup // Soup à la Marstal.
[ID3496) p.4]
 Kilder