Ordbog             

Fritekst søgning :

Stikord Beskrivelse
chelandia
(lat.): 1.
Byzantinsk krigsgalej, der var mindre end dromon-typen, men ellers lignede denne. Skroget var fladbundet med en længde på omkring 42 meter og en bredde på 7 m. Der kunne være en eller to robænkeniveauer, og besætningen kunne udgøre i alt ca. 150 mand. Typen kendes fra 8. årh. og var i brug til slutningen af det 11. årh. til troppetransport og angrebsformål især på floder og lavvandede områder.

2.
Skibstype, handelsskib, Byzans. Fra det 11. til 13. årh. blev der udviklet en sejlførende type med ret dybt rundbuget skrog, der benyttedes til dyretransport, især hestetransport. Korstogsstyrkerne brugte den bl.a. hertil. Typen havde bak, kastel og to master, hvoraf formasten kunne være foroverhældende, mens stormasten stod relativt langt fremme. Et eksemplar fra 1269 kendes med en længde 30,6 m.
chelandia // chelandre.
E. Typen først nævnt fra tidlig 800-tal. Ordet stammer form. fra keles, lille hurtig handelsgalejtype. Byzantium havde en årefremdreven båd, cheladion, af samme klasse som dromonen; jf. [NEP] blev de to udtryk brugt synonymt.
[AAK-Z, CAS p.149, CHS2, DUD, NEPvol.52 p.125]  Kilder