Ordbog             

Fritekst søgning :

Stikord Beskrivelse
clipper
(-en -e): 1.
Hurtigtsejlende fuldrigget sejlskib udviklet i USA omkring 1815-1830 og i brug til ind i 1900-tallet. Skibstypen blev anvendt til de lange transporter fra Stillehavet til Europa og Amerika. Berømt er kapsejladserne fra Kina, men også ladninger fra Australien blev transporteret på clipperskibene.
Skibene havde et højtsiddende fribord og en meget lille overbygning. Skroget havde et længde/bredde-forhold på fra 5:1 til 6:1 i træskibsversionerne, mens det i jern havde forholdet op til 8:1. Stævnen var udragende, og typen gav navn til clipperstævnen. Riggen kunne føre et sejlareal, der var større end normalt for fuldriggere, idet der over røjlerne var endnu et råsejl, kaldet skysail, moonraker eller skyskraber, med tilhørende stagsejl, hertil store læsejl, bonnetter og mange stagsejl til det relativt korte bovspryd. Der kendes firemastede clipperskibe.
clipper.
[CHS8, DUD, FMK p.127]

2.
Clipperskonnert. Hurtigsejlende skibstype, længde 18-30 m, udviklet efter model fra clipperne, men mindre og brugt til transport af friske fødevarer langs USAs kyster fra 1850'erne. En engelsk art var slankere end den amerikanske. Rig med meget stort storsejl.
clipper schooner.
[AAK-Z]  Kilder