Stikord | Beskrivelse |
---|---|
kostreglement | |
(-et, -er): Tidligere var der af myndighederne udgivet et kostreglement for skibene. Kostreglement efter søloven af 1892 trådte i kraft 1893-01-01. Anden udgave kom i Reglement af 1913-02-25, og en tredje udgave kom i Reglement nr. 142 af 1936-05-11. Denne blev først afløst af BEK. nr. 54 af 1983-02-07 om kost i danske skibe, der igen afløstes af nyt reglement i 2004. I reglementet blev de forskellige minimumsvægte og andre mål for de enkelte fødevarer som kød, smør, gryn , grønsager m.v. angivet. I dag er kostreglementet en bekendtgørelse, der pålægger rederen at sørge god, sund og nærende samt tilstrækkelig kost til alle om bord under hensyntagen til arbejdets strenghed, klima og andre sundhedsforhold. Den aktuelle kostforordning kan findes via Søfartsstyrelsens hjemmeside. Fra 2004 indeholder den følgende bestemmelser: BEK nr. 547 af 2004-06-18. "§ 1. Kosten i danske skibe skal være sammensat på en sådan måde, at det nødvendige indhold af såvel proteiner, fedt og kulhydrater som af vitaminer, mineraler og salte tilgodeses. Stk. 2. Kosten skal være varieret mest muligt og fremtræde indbydende. Stk. 3. Kostens sammensætning skal afpasses efter de klimatiske forhold. Stk. 4. Der skal i så vid udstrækning som muligt anvendes friske råvarer. Dybfrosne råvarer kan i denne sammenhæng anses for sidestillet med friske råvarer. Stk. 5. Kosten skal tilberedes og serveres under forsvarlige hygiejniske forhold. § 2. Kosten skal fordeles på tre hovedmåltider og et eller flere mellemmåltider. Kosten skal tilbydes i et sådant omfang, at alle om bord kan blive mætte. § 3. Kostens sammensætning skal afpasses efter de søfarendes religiøse overbevisning. BEK fra 2004 er nu afløst af BEK nr. 133 af 2013-02-11. [H&S64 p.46, 06556 p.205, DS1942 p.128, SFS og JM, J.J. Hansen: I storm og stille, 2007, p.56] Kilder |