Ordbog             

Fritekst søgning :

Stikord Beskrivelse
lækmåtte
(-n, -r): "Der blev anbragt en lækmåtte uden på hullet til tanken, som derefter blev lænset. Derefter blev der bygget en kasse omkring hullet nede i tanken, der så blev fyldt op med cement."
collision mat.
[SØF 49/2004 p.19 sp.2]
"Det konstateredes, at skibet trak vand, og en undersøgelse viste, at der var en revne i stb. side under vandlinjen, hvorfor der tilriggedes en lækmåtte.
[10615 p.53]
"Tænker vi os, at vi er blevet udsat for en kollision med et andet Skib... saa Vandet styrter ind i Skibet, er det af største Betydning at prøve paa at tætne Hullet eller i hvert Fald formindske Vandets Indtrængen. Til det Formaal har vi en Lækmaatte, der ligner en almindelig spækket Sejldugsmaatte, men er en Tamp, der maaler otte Fod paa hver Led. Ideen er den, at Maatten fires over Bord og hives hen, saa den dækker Hullet. Saadan en Fyr har reddet mange kostbare Skibes Liv, Vanskeligheden ligger blot i at faa den rigtig anbragt."
For at få lækmåtten placeret rigtig har skoleskibet en kort kæde med en tovende i hver ende hængende rundt stævnen under bovens gods. konstruktionen slæbes med en ende langs hver skibsside hen ud for lækagestedet, og kædens vægt sørger for, at tovet kommer under skibets køl.
På lækagestedet gøres et af lækmåttens hjørner fast i den ene tovende og måttens modsatte diagonale hjørne gøres fast i den anden tovende. I de to øvrige lækmåttehjørner fastgøres en forhaler og en agterhaler, og nu kan måtten trækkes nøjagtig ned og dække lækagen.
[DAN2 p.25]
 Kilder